slider mavi zemin

 

Harvard Üniversitesinden iki araştırmacı tarafından yapılan bir çalışma insanların zamanlarının en az yarısında zihinlerinin başka bir yerde olduğunu ve bu durumun onları mutlu etmekten daha çok kederlendirdiğini ortaya koydu.

Araştırmacılar, yüzlerinde kocaman bir tebessüm bile olsa hayal kuran insanların bu görüntülerinin arkasında çoğunlukla mutsuz bir zinin olduğunu gördüler.

“Araştırmaya katılan gönüllülerin %46,9’ u zihinlerinde, o an uğraştıkları şeylerin dışında bir konuyla ilgileniyorlardı. Bu kişilerin kafalarında her neyle meşgul olurlarsa olsunlar kesinlikle mutsuzlardı.”

Bir işte çalışanları veya bir okulda çocukları izleyen gözetmenler iyi bilirler ki insanların zihinleri sürekli bir şeylerle meşgul olmakta ve bir yerlerde gezinmektedir. Bazen geçmişte, yaşanmış olaylarla ilgilenirken bazen de gelecekte bir hayalle meşgullerdir. Farklı zamanlara, farklı yerlere ve dünyalara gider ve gelirler.

Araştırmacılar bu durumu izleyerek insanların odaklandıkları şeyleri ve kendilerini nasıl hissettiklerini anlamak ve çalışmaya bir veri olarak aktarmak üzere cep telefonunda kullanılan bir uygulama geliştirdiler.

Rastgele 2250 gönüllüyle teamsa geçilerek 250.000 veri toplandı. İnsanlara “şu an ne yaptıkları” ve “yaptıkları o şeyle mi yoksa başka bir şeyle mi ilgili düşündükleri” soruldu. Deneye katılan kişinin zihni eğer uğraştığı şey dışında bir konuyla meşgulse bu kişiye aynı zamanda zihninde uğraştığı şeyin veya hissettiklerinin keyifli mi, keyifsiz mi yoksa nötr mü olduğu soruldu.

Araştırmaya katılan gönüllülerin %46,9’ u zihinlerinde yaptıkları işin veya o an uğraştıkları şeylerin dışında bir konuyla ilgileniyorlardı. Bu kişilerin kafalarında her neyle meşgul olurlarsa olsunlar kesinlikle mutsuzlardı. Yapılan “time-lag” analizi sonucunda araştırmacılar bu zininsel gezinmenin mutsuzluğun bir sonucu değil, bilakis nedeni olduğunu buldular.

Gönüllülere arandıklarında o anda meşgul oldukları aktiviteyi tanımlayabilecekleri 22 farklı seçenek verildi. En mutlu kişiler çoğunlukla sevişenler, egzersiz yapanlar veya o sırada konuşuyor olanlardı. Mutsuz olanlar ise çalışanlar, evde bilgisayar kullananlar veya dinlenenlerdi.

Araştırmacılar bir kişinin mutsuzluk nedeninin sadece %4,6’ sı uğraştığı isle, aktivitesiyle ilgili olduğunu buldular. Fakat ilginç olan mutluluklarının %10,8’i zihinlerinin bir yerlede geziniyor olmasıydı.

Biri hariç listedeki her aktivite için kişiler zamanın %30’ unda zihinlerinin başka bir yerde geziniyor olduğunu raporladırlar. Sadece sevişirken bir zihinsel gezinme yaşamıyorlardı.

Araştırmacılar bu bulguları “anı yaşayan” insanların, diğerlerinden daha mutlu olduğu yönünde değerlendirdiler. Geçmişte ya da gelecekte gezinmek, hayal kurmak insan zihninin olağan bir durumları olmasına rağmen “ânâ” “günümüze” odaklanan kişiler kendilerini daha mutlu olarak tanımlıyorlar.

Araştırmacılar bu araştırmaya katılan gönüllülerin yaş dağılımları (18-88 arası) ve çok farklı meslek gruplarını ve sosyoekonomik çevreden insanı içermesinden dolayı sonuçların rahatlıkla genellenebileceğini söylüyorlar.

Share This

Share this post with your friends!